Ţânţarii sunt insectele care ne înţeapă cel mai des. Este puţin probabil să observaţi când se produce înţepătura, însă simptomele (inflamaţie şi mâncărime) pot fi destul de neplăcute.

De ce înţeapă ţânţarii?

Ţânţarii înţeapă pentru că au nevoie de proteinele din sânge pentru a produce ouă. Atunci când un ţânţar ciupeşte, îşi foloseşte trompa pentru a străpunge pielea şi pentru a consuma sângele. Deşi victima nu pierde mult sânge, saliva ţânţarului poate cauza iritaţia pielii, ceea ce poate conduce la disconfort şi dorinţa de a scărpina pielea.

De ce sunt atraşi ţânţarii de oameni?

Motive principale pentru care ţânţarii sunt atraşi de oameni:

  • Dioxid de carbon: Ţânţarii sunt atraşi de dioxidul de carbon pe care oamenii îl expiră.
  • Căldura şi mirosul corpului: Ţânţarii sunt sensibili la căldură aşa că sunt atraşi în mod natural de persoanele cu temperatură mai înaltă a corpului. Ţânţarii sunt atraşi de asemenea de mirosuri specifice ale corpului şi de transpiraţie.
  • Grupa sanguină O: Este mai probabil ca persoanele cu grupa sanguină O să fie vizate decât persoanele cu alte grupe sanguine. Studiile de cercetare au arătat că persoanele cu grupa sanguină O sunt de două ori mai predispuse să fie înţepate decât cele cu grupa B. Grupa A a fost chiar mai puţin populară decât Grupa B.

Înţepăturile de ţânţari – inofensive sau dăunătoare?

Atunci când ţânţarii înţeapă, saliva ţânţarului este detectată ca ameninţare de sistemul imunitar al corpului, iar acesta declanşează o reacţie de autoapărare. Această formă de autoapărare se manifestă prin eliberare de histamină. Histamina provoacă iritaţia sau inflamaţia pielii, conducând adesea la apariţia unei erupţii. Netratată, ciupitura poate provoca mâncărime câteva zile, înainte să se calmeze iar leziunea să dispară natural.

Deşi majoritatea înţepăturilor de ţânţari sunt inofensive, ţânţarii transmit uneori boli grave. Informaţi-vă înainte de plecarea din ţară despre ameninţările legate de înţepăturile de ţânţar care există la destinaţie.

Înţepăturile de ţânţari şi nevoia de a te scărpina

Riscul de infecţie sau inflamaţie a pielii creşte dacă pielea este scărpinată din cauza mâncărimii, deoarece oferă şansa bacteriilor să pătrundă în rană. Scărpinatul şi inflamaţia cutanată asociată pot conduce la apariţia pustulelor (mici umflături pe piele care de obicei provoacă mâncărime sau senzaţia de arsură). Copiilor li se poate părea foarte dificil să nu se scarpine atunci când îi mănâncă pielea însă este important să fie opriţi să facă acest lucru. Tratamentul antihistaminic poate calma senzaţiile neplăcute, precum mâncărimea pielii.