Pielea dumneavoastră serveşte ca barieră care vă protejează corpul împotriva factorilor dăunători. În fiecare zi, această barieră intră în contact cu substanţe străine – alergene, poluante şi iritante – şi toate acestea pot cauza reacţii tipice alergiilor cutanate.

Alergiile pielii

La declanşarea unei alergii a pielii, pielea reacţionează prin autoapărare. Acest mecanism de autoapărare conduce de obicei la eliberarea histaminei – cauza inflamaţiei şi a iritaţiei cutanate, disconfortului sau alte simptome nedorite ale alergiei cutanate precum mâncărimea, roşeaţa, tumefierea, urticaria sau erupţiile pe piele. Tratamentul antihistaminic calmează simptomele, precum mâncărimea pielii, blocând acţiunea histaminei.

Care este cauza alergiilor pielii?

Suntem înconjuraţi de alergeni şi factori cu potenţial declanşator al alergiilor pielii. Anumiţi alergeni sunt naturali (de ex. polen, praf, păr de animale) însă numeroase cauze ale alergiilor pielii provin din produse realizate de om, care conţin elemente precum nichel, sau produse de curăţenie care conţin substanţe chimice.

Nichel (bijuterii)

Nichelul este cel mai frecvent factor declanşator al alergiei de contact şi este prezent în articolele utilizate zilnic, precum nasturii de la pantaloni, cataramele de la curea şi bijuterii. Temperaturile ridicate pot agrava alergia la nichel. Transpiraţia reacţionează la bijuterii, lucru care conduce la eliberarea cristalelor mici de nichel, declanşând o reacţie alergică a pielii.

Cosmetice şi produse de curăţenie

Unele dintre ingredientele regăsite în parfumuri, cosmetice şi produse de curăţare pot provoca alergii ale pielii. Dacă observaţi o reacţie adversă cutanată la scurt timp după contactul cu un produs nou, este posibil să suferiţi de alergie. Gândiţi-vă la produsele pe care le-aţi utilizat pe zona afectată şi analizaţi ingredientele.

Ţesături, materiale şi animale

Alergia pielii poate fi declanşată prin contact direct cu anumite articole de îmbrăcăminte, ţesături (naturale sau create de om) sau păr de animale. Astfel de reacţii pot lua forma coşurilor însoţite de mâncărime, pustule sau roşeaţa pielii. Unele persoane îşi dau seama că pielea lor reacţionează prost la lână în timp ce altele îşi dau seama că pielea lor reacţionează negativ la părul de câine sau de pisică.

Factori alimentari şi de dietă

Anumite alimente, ingrediente sau factori din dietă pot declanşa alergii ale pielii sau reacţii adverse cutanate. Laptele de vacă, ouăle, grâul şi peştele (pentru a enumera doar câteva) se află printre cauzele alergiilor pielii. Un jurnal al alergiilor vă va ajuta să înţelegeţi relaţia dintre alimentele consumate şi reacţiile observate pe piele.